Direct contact met een bike expert?
Bel naar 0182-621850 of je stuur je vraag via e-mail
Kettingbladen behoren tot de groep slijtagedelen van een fiets en dienen dan ook na verloop van tijd te worden vervangen. Het vervangen van je kettingbladen kun je gemakkelijk zelf doen, maar er zijn wel een paar belangrijke punten waar je op dient te letten bij de aanschaf en montage van nieuwe kettingbladen. In dit blog bespreken wij deze punten en geven we daarnaast een aantal tips voor het vervangen van je kettingbladen. Dit blog is onderdeel van een aantal technische blogs waarin we uitleg geven over verschillende componenten en hoe je deze het beste zelf kunt vervangen. Deze aflevering: het vervangen van je kettingbladen.
Navigeer direct naar:
Slijtage van kettingbladen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het aantal gereden kilometers, rijomstandigheden en onderhoud. Hier zijn enkele tekenen dat je kettingbladen aan vervanging toe zijn:
Versleten tanden: De tanden van het kettingblad krijgen een haaietand-vorm door slijtage.
Slecht schakelen: De ketting schakelt moeilijk of springt over de tanden heen.
Ketting slipt: Vooral bij kracht zetten merk je dat de ketting niet goed grip krijgt op de kettingbladen.
Oneven slijtage: Vaak slijt het buitenste kettingblad sneller dan het binnenste, vooral bij racefietsen.
Voordat je kunt beginnen met het vervangen van je oude kettingbladen dien je eerst nieuwe kettingbladen aan te schaffen. Op onze site zijn verschillende filters toegevoegd om de zoektocht naar het juiste kettingblad gemakkelijker te maken. Het is hierbij van belang om op de volgende punten te letten: het aantal versnellingen, de Bolt Circle Diameter (BCD) en de tandwielverhouding.
Het aantal versnellingen van je fiets is van invloed op de dikte van een kettingblad. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat – vanwege de beperkte ruimte – een fiets met een groter aantal versnellingen gebruik maakt van een smallere ketting. Om alles zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten is het kettingblad van een 8-speed hierdoor anders gevormd dan het kettingblad van een 12-speed.
De Bolt Circle Diameter (BCD) bepaalt of een kettingblad past op je crankstel. Dit is de diameter van de cirkel die door het midden van de bevestigingsgaten van het kettingblad loopt. De meest voorkomende BCD-maten zijn 110 mm en 130 mm voor racefietsen, en 104 mm of 96 mm voor mountainbikes.
Bij het selecteren van een nieuw kettingblad moet je erop letten dat de BCD overeenkomt met die van je crankstel. Een verkeerde BCD betekent dat het kettingblad niet past. Daarnaast beïnvloedt de BCD de minimale en maximale grootte van het kettingblad dat je kunt monteren, wat weer effect heeft op je schakelbereik en trapfrequentie.
Voor verschillende kettingbladen, met name de nieuwere versies, wordt er een specifieke tandwielverhouding geadviseerd. Dit wordt gedaan om problemen met het voorderailleur te voorkomen en de schakelprestaties te optimaliseren. Voorderailleurs hebben namelijk een maximale schakelcapaciteit van 16 tanden (capaciteit is het verschil tussen grootste en kleinste kettingblad). Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een 54-tands buitenblad met een 36-tands binnenblad te combineren. De meest voorkomende tandwielverhoudingen zijn: 54/39 – 52/36 – 50/34.
Bekijk hier al onze kettingbladen.
Voor het vervangen van je kettingbladen heb je een aantal gereedschappen nodig:
Inbussleutels (4, 5 of 6 mm)
Crankdopsleutel (bij Shimano Hollowtech crankstellen)
In sommige gevallen is het mogelijk om het kettingblad te vervangen zonder de crank te verwijderen, maar dit is niet aan te raden. De ruimte tussen het frame en het kettingblad is vaak erg klein, waardoor je moeilijk bij de bouten kunt. Dit kan het proces frustrerend maken en de kans op beschadigingen vergroten. Bovendien moet je het kettingblad over de crank schuiven, wat krassen op de crankarm kan veroorzaken. Als je toch besluit om dit te proberen, wees dan extra voorzichtig en gebruik gereedschap dat past bij de beperkte ruimte.
Voordat je de kettingbladen kunt vervangen, moet je de crankset demonteren:
Lees ons blog over crankset vervangen voor een stappenplan over het (de)monteren van een crankstel.
Draai de kettingbladbouten los met een inbussleutel.
Verwijder de kettingbladen en controleer de montagepunten voor vuil of beschadigingen. Maak schoon waar nodig.
Controleer of het nieuwe kettingblad correct gepositioneerd is (meestal staat er een markering die aangeeft hoe het blad gemonteerd moet worden).
Plaats het kettingblad en draai de bouten handvast aan.
Gebruik een momentsleutel om de bouten op het voorgeschreven aandraaimoment vast te zetten (meestal 8-10 Nm).
Plaats de crankarm terug in de trapas en draai de bouten stevig vast, zoals in het eerdergenoemde blog uit stap 1 staat beschreven.
Controleer of de ketting soepel over de nieuwe kettingbladen schakelt.
Pas indien nodig de voorderailleur aan om een perfecte schakelwerking te garanderen. Als je een andere maat kettingblad hebt gemonteerd, moet de voorderailleur opnieuw afgesteld worden. Lees ons blog over voorderailleur afstellen om hier een stappenplan voor te krijgen
Test de fiets door een korte testrit te maken en luister of er geen ongewone geluiden zijn.
De grootste fietsenwinkel van Nederland
12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.
Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl
Volg ons ook op social media.